Isulykker 2014-15

Tabellen viser ulykker hvor en eller flere har gått gjennom isen og opplevd det som så skremmende at det kom i avisen eller i sosiale medier.

Døde: Antall mennesker som døde i ulykken.   Aktivitet: Type ferdsel som førte til ulykken.
Gjennom
isen:
Antall mennesker som gikk gjennom isen og overlevde.   Vanntype: Innsjø, elv eller fjord.
Vann/Sted: Stedet hvor ulykken skjedde. Klikk på navnet for å åpne iskartet på stedet.   Istype: Nylagt is, is som har ligget en stund (Midtvinters), eller is i oppløsning.
Presse: En eller flere linker til avisartikler eller sosiale medier. Dessverre krever mange avislinker nå abonnement.   Påvirket: Var isen svekket på grunn av vannkraftutbygging?
Dette vil vi unngå!
Kjente isulykker fra vinteren 2014-15
DatoDødeGjenn-
om
isen
Vann/StedKommune
Fylke
- Aktivitet
- Vanntype
- Istype
- Påvirket
Presse
pdf
bilde
Beskrivelse
20.04.1501KárášjohkaKarasjok,
Finnmark
- Kjøretøy
- Elv
- Is i oppløsning
- Ingen regulering
presseTråkkemaskinen skulle krysse elven for å settes i vinteropplag, men elveisen brast i en sving hvor trolig strømmen hadde begynt å tære på isen. Maskinen gikk bare delvis gjennom. Hadde ulykken skjedd 50 m lenger ned kunne det endt med katastrofe da elva er dypere der.
14.03.1502EikelandsvatnVennesla,
Vest-Agder
- Til fots
- Innsjø
- Is i oppløsning
- Ingen regulering
presse1
presse2
Seks ungdommer var på tur rundt vannet da to bestemte seg for å ta snarveien over isen. De gikk gjennom, kom seg opp, men gikk i gjennom på nytt. Kameratene og lokale fikk skjøvet ut en båt og slått seg frem til dem. Det ble 15 minutter i vannet. Nedkjølte, men bevisste. Vannet var isfritt i østenden, og isen var tynn og i nedbryting. De gikk gjennom ca 100 m fra land. Uten hjelp ville det trolig gått galt.
06.03.1510ØgderenAurskog-Høland,
Østfold
- Til fots
- Innsjø
- Is i oppløsning
- Ingen regulering
presse1
presse2
presse3
74 år gammel isfisker gikk gjennom isen og omkom senere på sykehuset. Han ble liggende 30 minutter i isvannet før han ble hentet med helikopter. Øgderen er en stor innsjø, og mildvær har gitt økende innløpsråk fra Dalselva. Dessverre er dette fristende for isfiskere da det er bra fiske i innløpet. Han kom for nær råka og gikk gjennom. Når vannføringen er økende er det særlig farlig da isen smelter nedenifra og tykkelse blir vanskelig å vurdere. Hold spesielt god avstand i råkens retning da den smelter raskest i fartsretningen. Ellers i området var isen 20-25 cm tykk og bar fint.
07.02.1501VansjøVåler,
Østfold
- Til fots
- Innsjø
- Midtvinters
- Regulert, og
   derfor
   svakere is
presse1
presse2
Mann gjennom isen i Vansjø ved Dillingøy. Reddet av folk som satte ut båt, og ble hentet med Sea King. Stedet er ikke nøyaktig angitt, men trolig er det i sundet nær brua til Dillingøy.
23.01.1502StrengelvågfjordenØksnes,
Nordland
- Kjøretøy
- Fjord
- Midtvinters
- Ingen regulering
presse1
presse2
En bil gikk gjennom isen under lek med bil. Den andre gikk gjennom under forsøket på å få den andre opp. Det er en svært grunn fjord, så sjøvannet står bare til midt på dørene. Kjøring på isen skjer årvisst.
22.01.1501MyllaLunner,
Oppland
- Til fots
- Innsjø
- Midtvinters
- Ingen regulering
presseLøypekjører gikk gjennom isen på Mylla når han skulle rette opp et løypeskilt som sto skjevt. Etter store snøfall presses vann opp gjennom hull i isen, og skilthullet har tydeligvis vært et slikt punkt. De skaper små usikre områder som en som regel ser ved at det er mindre snø der. Løypekjøreren tråkket feil i mørket og ned i hullet der skiltet hadde stått. Han ble våt til livet og slo kneet. Isen er oftest solid rundt hullet, så det er forholdsvis enkelt å komme opp. Slike hull omtales ofte som åthull.
06.01.1501VansjøVåler,
Østfold
- Til fots
- Innsjø
- Nylagt is
- Regulert, men
   trolig ikke
   årsaken
 Drevne turskøyteløpere kom for nær en av øyene sør for Østenrødøya og plumpet. Det var vått på isen, og dermed noe vanskelig å se svake soner som er observert ved odder og i trange sund sørøst i Vansjø. Ellers var isen 6-12 cm. Fikk hjelp av kasteline fra kamerater da isen brast når han skulle komme opp med ispigger. De hadde med tørre klær og skiftet raskt. Ringte politiet og meldte fra da det lå igjen en vott og et kart i råken. Smart, så man unngår leteaksjoner etter noen som ikke er der lenger. Kilde: skridsko.net
05.01.1501SteinsfjordenRingerike,
Buskerud
- Til fots
- Innsjø
- Nylagt is
- Regulert, men
   trolig ikke
   årsaken
presseSkøyteløper gikk gjennom isen i Steinsfjorden nær råka under brua ved Sundvollen. Han kom seg opp selv og var litt overrasket over at isen var så sårlig da han syntes han holdt god avstand til råken.
05.01.1501TyrifjordenRingerike,
Buskerud
- Til fots
- Innsjø
- Nylagt is
- Regulert, men
   trolig ikke
   årsaken
presseSkøyteløper gikk gjennom isen nær Storøya. Kom seg greit opp selv. var i følge med to andre. De oppfattet ikke selv situasjonen som dramatisk, men andre hadde sett det og varslet. Viktig å gi beskjed til nødetatene dersom man går i gjennom isen på et synlig sted for å unngå unødvendig utrykning. Omtrentlig posisjon.
2018-19
2017-18
2016-17
2015-16
2014-15
2013-14
2012-13
2011-12
2010-11
2005-2010
2000-2005
1990-2000
1980-1990
før 1980
Til oversikten