Snøskredfaren avhenger av hva slags vær det har vært i det siste, og hva slags vær det er akkurat nå.

Vær:

Nedbør, temperatur og vind er vesentlige faktorer når en skal vurdere skredfaren. Norge har et begrensa antall værstasjoner i høyfjellet, men vi har veldig mange turgåere som kan være med å dele ferske værobservasjoner.

Værobservasjoner er ferskvare. Derfor er det flott om du sender inn observasjonen med det samme du har tastet den inn.

  • Nedbørstype: Nedbør er vel noe de fleste nordmenn har et forhold til. Her velger du hva slags nedbør som er der du er, eventuelt «ingen nedbør».
  • Lufttemperatur: hvis du har et termometer med deg kan du taste inn temperaturen her.
  • Vind: Når det blåser sterkt blir det flytta mye snø inn i leheng. For å vurdere hvor sterkt det blåser kan du for eksempel bruke disse beskrivelsene av vindens virkninger.
  • Vindretning: Her velger du den himmelretningen det blåser fra.
  • Skydekke: Prøv å anslå hvor stor del av himmelen som er dekket av skyer. Dette kan si noe om hvor sterkt solen virker på snødekket.
Registrer vær i regObs app

Et snøskredvarsel er veldig avhengig av værvarslet. Gjør det til en vane å alltid vurdere været som er opp mot det som er varslet under fjellvær i varslet. Hvis du opplever et annet vær enn det som er varslet kan det også vere avvik i snøskredvarslet. Da må du vurdere om det har kommet mer eller mindre nedbør og vind, og om skredfaren er høyere eller lavere enn det som står på varsom.no