Publisert:

Vips, så var Snøskredvarslingens sesong nummer 7 ferdig. I år har vi publisert ca 4000 varsler og det har kommet inn ca 17 500 observasjoner på regObs. 20 000-50 000 personer leser varslene hver måned, og omkring en halv million besøker Varsom hvert år.

Det er fortsatt mulig å finne skiføre høyt til fjells i mange regioner, her fra Trollstigen i Romsdal

  

Varslingssesongen avsluttes 31.mai og starter opp igjen 1.desember.  Vi overvåker snøforholdene også resten av året og vil varsle om skredfaren blir faregrad 4-stor.

 

Status for snøskredfaren nå

Snødekket i Fastlands-Norge har gjennomgått førefall. Hele snødekket har vært gjennombløtet og alle vinterens vedvarende svake lag har blitt «vasket» bort. Stort sett vil derfor skredfaren kun handle om fare for små våte løssnøskred i bratt terreng der snøen blir våt av høye temperaturer, regn eller sol.

Men til tross for at vi nå tar steget inn i sommermåneden juni vil det kunne komme et snøfall eller to i fjellet som man bør være obs på, f.eks. på Vestlandet onsdag og Troms på torsdag. Ferskt nysnøfall kombinert med vind kan kortvarig gi fare for tørre flakskred, men flakene ventes å stabilisere seg veldig raskt.

På Svalbard derimot finnes det fortsatt vintersnø med flere vedvarende svake lag som ikke er blitt nøytralisert. Her kan skredfaren derfor bli høy ved eks. mye nysnø og vind eller plutselig kraftig mildvær. Vær derfor nøye med skredvurderingene hvis du skal på tur også etter endt varslingsperiode.

 

Oppsummering

Dessverre har dette vært en sesong med 13 dødsulykker, flere enn på lenge. Det er vi svært leie oss for. I 3 av ulykkene har årsaken vært skavlbrekk, mange av de andre ulykkene er knyttet til skredproblemet Vedvarende svakt lag.

Vi kommer til å jobbe videre og gjøre alt vi kan for at varselet og Snøskredskolen fortsetter å utvikle seg og bidrar til økt kunnskap. Målet vårt er å bidra til at så mange som mulig tar kloke valg når de skal på tur i vinterfjellet.

Mye har skjedd på 7 år, varselet ser veldig annerledes ut nå enn de første sesongene. Kompetansen hos oss og hos dere som bruker varselet har også utviklet seg mye. Men vi er ikke i mål. Å kommunisere noe så komplisert som snøforhold og snøskredfare på enkel måte til brukere med svært ulik kunnskap, er vanskelig. Vi ønsker å bli bedre og jobber med det hele tiden.

Er det noen som har innspill til hvordan skredvarslingen på varsom kan bli enda bedre, send oss en epost på snoskredvarsling@nve.no.

Håper også alle har fått lastet ned vår nye og flotte regObs/Varsom app.

 

God sommer fra oss i Snøskredvarslingen. Vips, så er det vinter igjen :)

 

Mer om sommersnø på Snøskredskolen