Nysnø og vind - vinteren vender tilbake

Publisert:

På Nord-Vestlandet har det kommet en god del snø den siste tiden, mens det kommer inn store mengder snø i fjellet i Nordland og Troms i løpet av helgen. For de som tilbringer helgen på High Camp i Jotunheimen er det nysnø på toppene som vil være skredproblemet.

Fremdeles vinterlig i fjellet i nordvest, 8. mai 2019. Foto: halvor/regobs

 

Helgens skredproblemer er i hovedsak knyttet til nysnø, fersk fokksnø og vind, samt naturlig utløste våte skred. Det gamle snødekket er stabilt mange steder, og det er stort sett ikke aktive svake lag i snødekket. 

- Skredproblemene er sånn sett lettere for turfolk å identifisere enn om det hadde vært svake lag begravet i snødekket, sier vaktleder i Snøskredvarslingen Ingrid Skrede.

Du kan lese mer om de ulike skredproblemene på snøskredkolen

Nysnø i fjellet i Sør-Norge

Vinteren har kommet tilbake i fjellet i Sør-Norge og nysnø over 1000 moh og vind har ført til at fokksnø og nysnø har vært de dominerende skredproblemene.

-For de som skal tilbringe helgen på High Camp på Turtagrø i Jotunheimen ser det ut til at skredproblemet er knyttet til ferske nysnøflak som det er lett å løse ut i noen heng sier Skrede.

Når nysnø (flakskred) er skredproblemet gjelder det å være forsiktig der nysnøen har bundet seg til flak. Det ser du lettest ved at snøen sprekken opp rundt skia når du går. Hold avstand i bratte heng og tenk konsekvens og unngå ferdsel i og ved terrengfeller.  

Vind og særdeles ruskete vær i Nord på søndag.

I Nord-Norge har også snøskredfaren delvis vært knyttet til vind og nysnø.  I tillegg har solskinn og høye temperaturer gitt våte løssnøskred i solvendt terreng.

Helgen starter også med finvær mange steder, og fravær av nattefrost og litt regn på morgenen lørdag gjør at snøen er fuktig allerede fra morgenen. Det vil være fare for våte løssnøskred og våte flakskred i bratt terreng. 

Søndag vil et lavtrykk legge seg over Nord-Finland og det vil sannsynligvis gi vinterlige forhold i høyfjellet i Nordland. Det ventes stor pålagring av nysnø og vinden blir kraftig.

- Snøskredfaren i Nordland og Troms kan komme til å øke til 3- betydelig i høyfjellet på søndag sier Skrede.

Søndag ventes vinteren å være tilbake i fjellet i Nordland og Troms. Kilde: xgeo.no


Snøskredvarslene på Varsom vil oppdateres igjennom helgen og hver dag frem til sesongslutt 31. mai. Sjekk varslene på varsom.no før du går ut på tur og registrer det du ser av vær, vind og snø med regObs-appen. Det gjør varslene at varslene blir bedre for det området du ferdes i.