Mye nedbør og stor snøskredfare på torsdag

Publisert:

Torsdag ventes mye nedbør i Nordland og snøskredfaren øker til faregrad 4-stor. Naturlig utløste skred kan ventes og folk bør holde seg unna skredterreng og utløpsområder.

Kartet viser hvor det er ventet mest nedbør på torsdag. Mye nedbør som snø og regn fører til økende skredfare. Illustrasjon: seNorge.no

 

Svært mye nedbør, temperaturstigning og kuling fra SV vil føre til stor snøskredfare og naturlig utløste skred i Ofoten, Salten og Svartisen på torsdag. I tillegg varsler vi også faregrad 4- stor snøskredfare - for Helgeland, som er B-regionen sør for Svartisen.

- At Helgeland er en B-region betyr at den ikke omfattes av den daglige varslingen, men sånn som nå, når det er ventet stor snøskredfare, faregrad 4, sender vi også ut varsel for denne regionen sier Jostein Aasen som er vaktleder i Snøskredvarslingen.

Først snø, så regn

På onsdag og første del av torsdag vil nedbøren komme som snø og kraftig vind vil frakte snøen over i nordøstvendte leformasjoner.  

- Det kan være lett for en skikjører å løse ut skred i de ferske nysnøflakene, men det drar seg virkelig til utover dagen når temperaturen stiger og regnværet overtar sier Aasen og forklarer: - stigende temperatur og mye regn vil siste del av torsdagen trenge ned og svekke bindinger i snødekket.

Regnværet fukter nysnøen

Regnet vil først og fremst svekke bindingene i den dagsferske nysnøen og fokksnøen som er dannet de siste dagene. Dette gjør at vi venter mange naturlig utløste våte flakskred og løssnøskred.

Vedvarende svake lag våkner til liv

- Det vi også frykter, sier Aasen, er at vekten av regnværet og/eller skred i den nyeste snøen skal trigge skred i det svake laget med kantkorn som er dannet lenger ned i snødekket. Dette kan føre til store naturlig utløste skred

Mye tyder på at det svake laget med kantkorn er mest aktuelt fra tregrensen og oppover. Vi har allerede sett skredaktivitet på dette laget, så det er sannsynlig at vi vil få flere skred med det været som er meldt.  

Det generelle rådet til de som absolutt må til fjells i Nordland på torsdag, er å planlegge turen med så god margin at du ikke under noen omstendigheter roter deg inn i skredterreng.

Oppdaterte snøskredvarsler finner du på varsom.no kl 16 hver dag.

Bildet viser skred i Tamokdalen som har gått på et svakt lag av kantkorn i snødekket. Dette svake laget er mest utbredt fra tregrensen og noen hundre meter opp. Med det været som er meldt venter vi flere store naturlig utløste skred. Foto: aadne/regobs.

Bildet viser skred i Tamokdalen som har gått på et svakt lag av kantkorn i snødekket. Dette svake laget er mest utbredt fra tregrensen og noen hundre meter opp. Med det været som er meldt venter vi flere store naturlig utløste skred. Foto: aadne/regobs.