Lavere snøskredfare enn ventet i flere regioner i Nord

Publisert:

Snøskredvarselet for Tromsø, Lyngen, Nord-Troms og Vest-Finnmark er nedgradert fra faregrad 4-stor til 3-betydelig

I gårsdagens værprognoser lå det an til at sesongens første polare lavtrykk skulle gi både kraftig vind og store nedbørmengder i flere i regioner i Troms og Finnmark. Dette kombinert med at det var observert flere faretegn som drønn og skytende sprekker, svake lag av nysnø og kantkorn, gjorde at vi sendte ut varsel om faregrad 4 – stor snøskredfare.

I dag virker nedbørprognosen å være noe nedjustert, og snøskredvarselet er nedjustert til faregrad 3 – betydelig. Det betyr at noen større naturlig utløste skred kan fremdeles forekomme. Det er fremdeles ytre områder som får mest nedbør, så faren vi være størst her. Som skikjører gjør du fremdeles klok i å holde deg unna alt skredterreng i de områdene der det kommer mest nedbør!

Den offisielle varslingssesongen starter først 1.desember. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor (FG 4) og meget stor (FG5) snøskredfare. Disse varslene er utarbeidet på et mindre datagrunnlag sammenliknet med de regionale varslene som utarbeides fra 1. desember.

 Er du usikker på hvordan du skal bevege seg trygt rundt i fjellet, så start gjerne sesongen med å lese igjennom snøskredskolen på varsom.no. Det er i grunnen noe alle bør gjøre som et ledd i sesongoppkjøringen. Følg oppdaterte varsler på varsom fra 1. desember, benytt abonnementsordningen om du vil ha varslene rett i e-postboksen og på mobilen.