En front med varm og fuktig luft er på vei inn mot Nordland. Regn og snøsmelting kombinert med mye vind gjør at faren for jord- og flomskred øker utover tirsdagen. I områder med mer enn 40 cm snø øker faren for sørpeskred. Kyststrøk er mest utsatt, og områder under 500-700 moh.
Det har hittil i dag kommet 20 – 40 mm med regn mange steder i Aust-Agder og Telemark.
Stigende temperatur i hele landet de nærmeste dagene vil føre til økt snøsmelting, og det vil være en merkbar vannføringsøkning i vassdrag som kommer fra snødekte områder. Det ventes imidlertid ingen vårflom utover det normale i løpet av de nærmeste 5-6 dagene.Videre framover er det fortsatt stor sannsynlighet for stor vårflom i deler av Nord-Norge.
Det er store kontraster i Sør-Norge. Lavlandet langs kysten opplever en situasjon med tørke og stor skogbrannfare, mens høyereliggende områder på indre strøk får vedvarende snøsmelting og svært høy grunnvannstand.
Det er fortsatt stor sannsynlighet for stor vårflom i deler av Nord-Norge. I landet for øvrig er det liten sannsynlighet for stor vårflom, basert på snømengdene. Flommen på indre strøk i Sør-Norge sist helg viser imidlertid at det kan bli stor vårflom også i områder med forholdsvis lite snø dersom det kommer mye nedbør.
Søndag ettermiddag har vannføringen kulminert i de fleste elver og bekker i Telemark og Buskerud. Regnværet har gitt seg, og det ventes at flomvannføringene vil avta i løpet av kvelden og natten.
Søndag morgen har vannføringen økt til gule og oransje flomnivå i flere elver og bekker i Telemark og Buskerud. Regnværet er i ferd med å gi seg, og det ventes derfor at vannføringen mange steder vil nå sitt maksimale nivå i løpet av søndag formiddag.
Det har hittil i dag kommet 20 – 40 mm med regn mange steder i Aust-Agder og Telemark. Det er så langt i kveld flomvannføring ved en av vannføringsstasjonene NVE mottar data fra, men som følge av vedvarende regn og snøsmelting ventes vannføringer og vannstander å øke til flomnivåer flere steder i løpet av kvelden og natten. De mest utsatte områdene er indre strøk av Telemark og Buskerud.
NVE varsler flom- og jordskredfare på oransje og gult nivå for deler av Sør-Norge på lørdag 27. april.
Sannsynligheten for stor vårflom i år er størst i Nord-Norge. Også i indre strøk på Nord-Vestlandet og i vassdrag fra fjellområdene i Trøndelag er det noe større sannsynlighet enn normalt for stor vårflom. I landet for øvrig er det liten sannsynlighet for stor vårflom i år.
Det er vassdrag i Nord-Norge som har størst sannsynlighet for stor vårflom i år. Også enkelte elver i indre strøk i Sør-Norge har relativt stor sannsynlighet for stor vårflom i år. I store deler av Sør-Norge, i Trøndelag og sør i Nordland er det liten sannsynlighet for stor vårflom i år.
Vår og høst med flere flommer og jordskred og en tørkesommer som fikk store konsekvenser. Vannåret 2018 kan best beskrives som et kontrastenes år.
Hvordan kan en spesiell værtype føre til økt jordskredfare i Gudbrandsdalen, mens en annen værtype skaper mest skred i Hordaland?
VARSOM-plattformen er godt etablert for distribusjon av NVEs naturfarevarsler (flom, snøskred, jordskred), og tas nå også i bruk for varsling av landbaserte naturfarevarsler fra Meteorologisk institutt (MET).
Vi gratulerer Sunniva Skuset som mottok Bergringens pris for beste masteroppgave under Bergdagen på NTNU 8. november 2018. Masteroppgaven «Utløysing av sørpeskred i ulike snøtyper» tar for seg metodeutvikling for å bidra til bedre varsling av sørpeskredfare, som ligger under jordskredvarslingen. NVE har bistått som faglig veiledere i arbeidet.
Nedbøren i områdene som har hatt flom siste døgnet har avtatt eller opphørt, og temperaturen har sunket siden i natt. Vannføringstigningen har mange steder flatet ut eller er på veg ned. I nedre deler av Gudbrandsdalslågen er det ventet av vannføringen vil stige litt til og nå oransje nivå.
Intens nedbør førte til problemer med overvann, flom og jordskred/flomskred på Vestlandet i slutten av september. Mer nedbør ventes kommende helg 13.-14. oktober, og det er varslet flom på oransje nivå for deler av Vestlandet.
Mandag 24. september varslet NVE flom- og jordskredfare på gult nivå for tirsdag og onsdag for store deler av Vestlandet, Trøndelag og Nordland. I tillegg utstedte Meteorologiske institutt (MET) et varsel om mye regn på oransje nivå for Rogaland og Hordaland, samt gult nivå for Sogn og Fjordane og deler av Nordland. I disse varslene ble det spesielt nevnt fare for overvann i tettbygde område. Varslene ble publisert både på varsom.no og yr.no.
Mens vannføringen i elver i store deler av landet er svært lav etter en lang periode med lite nedbør, har mange breelver rikelig med vann.
Du får nå flere farevarsler på varsom.no og nedbørprognoser for de neste 90 minutter.
I mai blei det publisert to artiklar med forfattarar frå NVE i tidsskriftet Natural Hazards and Earth System Sciences (NHESS). Dette er vi sjølvsagt stolte av. Vil du vite meir? Les vidare!
Finværet til tross, snøsmeltingen i Finnmark har gått relativt rolig for seg uten å skape alt for store flommer.
Vannstanden i Mjøsa stiger fortsatt noe. Kulminasjon ventes i løpet av et par dager. Dette er siste statusoppdatering under denne situasjonen, men fortsett å følge varsom.no for informasjon om vannstand i sjøene.
Den kraftig snøsmeltingen de siste dagene har gitt stor vannføring i elvene mange steder på Østlandet. Det er ventet regn i Sør-Norge på torsdag og fredag, som vil bidra til ytterlige vannføringsøkning. NVE har varslet flom på oransje nivå.
- Sannsynligheten for stor vårflom har imidlertid avtatt noe i Sør-Norge takket være snøsmeltingen den siste tiden, sier hydrolog og flomvarsler i NVE Inger Karin Engen.
Vårflaum er ei godt kjent hending for mange rundt om i Noreg, og i år er det mange stadar større fare enn normalt for stor vårflaum. Det er mykje ein bør vite om ein bur i eit flaumutsett område, og me har derfor sett saman ei liste med svar på vanlige spørsmål om flaum.
Skadeflommer forårsaket av regn og små snømelteflommer er det som best beskriver flomåret 2017.
Uke 51 startet med en kort episode i Nordland med mye regn kombinert med kraftig snøsmelting som førte til flere sørpeskredhendelser. I slutten av uken var det ekstremværet Birk som feide inn over Vestlandet lille julaften og førte til skred og oversvømmelser flere steder, særlig i Hordaland og Rogaland.
Det var nedbørrike dager på Vestlandet 5. – 8 desember. Gullfjellet målestasjon i Hordaland fikk på tre døgn 285 mm. Vats i Vindafjord fikk 191 mm i samme periode. Flere målestasjoner for vannføring i Hordaland og Rogaland var på oransje nivå. Det gikk flere jord- og flomskred mot veier og jernbane, og dessverre et fatalt mot et bolighus på Osterøy.
En kort episode med mye regn kombinert med kraftig snøsmelting natt til torsdag førte til flere flom- og skredhendelser.
Nå kan du lese rapporten om hvordan en av verdens første nasjonale jordskredvarslingstjenester ble utviklet og driftes.
Dagene i overgangen fra september til oktober 2017 ble helt utenom det vanlige på Sørlandet. Nedbørmengder på opp mot 300 mm over tre-fire dager førte til rekordstor flom i elver fra Aust-Agder til Rogaland. Nå kan du lese flomvarslingens rapport om hendelsen.
Denne gangen var det Aust-Agder som ble hardest rammet. Det gikk spesielt ut over Tvedestrand som til sammen fikk opp mot 200 mm regn på tre døgn. Det fikk konsekvenser for kommuner og innbyggere.
Helgen og mandag ble helt utenom det vanlige på Sørlandet. Nedbørmengder på opp mot 300 mm over tre-fire dager førte til rekordstor flom i elver fra Aust-Agder til Rogaland.
Flere episoder med regn og regnbyger i slutten av uke 36 og begynnelsen av uke 37 førte til flomvannføring på gult nivå i enkelte vassdrag i Agder og Telemark.
Tross alt – det ble en roligere helg for Trøndelag og Møre og Romsdal enn ventet. Store nedbørmengder ble varslet, men mindre mengder ble observert og dermed få flom- og jordskredhendelser.
Det ble sendt ut både flom- og jordskredvarsel i går, for 15. og 16. august, på bakgrunn av prognoser med opp mot 50-70 mm regn for deler av Sørlandet og Østlandet.
Varslene er nå nedgradert til grønt nivå.
For at flest mulig skal få varsel om naturfare raskest mulig, gjorde vi det fra 1. mai mulig for alle å abonnere på varsel fra NVE. Abonnement er den eneste måten å få varslene på direkte. Alle varsel publiseres på varsom.no.
Den siste tiden har det vært ustabile luftmasser over store deler av landet. Dette ventes også i tiden fremover. Denne værtypen kan føre med seg kraftige regnbyger som igjen kan føre til flom og skred der de treffer. Usikkerheten i når og hvor bygene treffer gjør det utfordrende å varsle fare for flom og jordskred.
Store nedbørsmengder på kort tid har skapt store lokale skader og problemer natt til mandag og utover mandagen 24. juli 2017. Det kraftige regnværet førte til lokale oversvømmelser, elve- og bekkeløpsendringer og flere jord- og flomskred. Flere bygninger ble tatt av vannet, veier og bruer ble gravd ut og kjellere ble fylt med vann. Lokale oversvømmelser, overvann og jord- og flomskred har også ført til stenging av flere veier i de berørte områdene.
Flommen er på retur mange steder i Nord-Norge og i Sør-Norge har det foreløpig regnet fra seg. Som alltid følger Varslingstjenesten for flom og jordskred utviklingen i dagene fremover. Her er en statusoppdatering over forholdene per i dag, søndag.
Flomvarslingen
08.00-21.00 alle dager
404 36 000 (ikke sms)
Jordskredvarslingen
08:00 - 21.00 alle dager
400 28 777 (ikke sms)
RSS